6 alternatieve warmtebronnen in huis

6 alternatieve warmtebronnen in huis

Een behaaglijk warm huis vindt iedereen fijn. Hetzelfde geldt voor een lage energierekening. De vertrouwde cv-ketel is de gebruikelijke warmtebron in veel gezinnen.  Een degelijk systeem dat al heel wat jaren oud is. Er zijn echter nieuwe warmtebronnen om je huis doordacht en slim te verwarmen. We nemen ze eens onder de loep.

  1. Met infrarood verwarm je een ruimte zonder radiatoren. Niet de hele ruimte, maar precies waar het nodig is. De panelen kunnen aan het plafond of aan de muur bevestigd worden en kunnen er zelfs uit zien als een wanddecoratie. Infrarood verwarming betekent tot meer dan 60 procent lagere stookkosten, gebruik van duurzame energie en minder verspilling. Ook hoef je bij het inrichten geen rekening te houden met de radiatoren voor het raam. Een infrarood systeem kost ongeveer even veel als een nieuwe cv-ketel.

slide01. Denk ook eens aan een zonneboiler en zonnepanelen. De zon verwarmt het water gratis en je bespaart daardoor energie op je verwarmingskosten. Vooral als je de zonnepanelen naar het zuiden kunt richten bespaar je flink op het gasverbruik.

2. Een warmtepomp kan ook een uitkomst zijn. Zo’n systeem gebruikt de bodem, het grondwater of de lucht als gratis warmtebron. Dat bespaart ruim 200 euro energie per jaar. Nadeel van een warmtepomp zijn de hoge aanschaf- en installatiekosten, die rond de 20.000 euro kunnen bedragen. Een lucht-water warmtepomp is minder efficiënt dan een grondwarmtepomp, maar goedkoper in aanschaf.

warmtepomp_concept

Verwarm je huis met een warmtepomp

3. Slim verwarmen kun je ook doen door je cv-ketel in te ruilen voor een hoogrendementsketel (HR). Deze behaalt een hoog rendement door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om het cv-water te verwarmen. Een hr-ketel verbruikt tot circa 15 procent minder energie en levert je tussen de 200 en 400 euro per jaar op. Een HR ketel is ook in combinatie met een zonneboiler te gebruiken.

4. De HRe ketel  is een microwarmtekrachtketel met een stirlingmotor. De ketel verwarmt het huis en het tapwater en in de motor zit een generator die de bewegingen in elektriciteit omzet. Dit systeem kost iets meer gas maar bespaart ongeveer 400 euro op de energierekening. Dit systeem is ook nog steeds zeer prijzig.

5. En is je oude cv-ketel nog goed of heb je geen geld voor een nieuw apparaat, zorg dan dat je de ketel goed laat onderhouden. Zo gaat deze langer mee en is de ketel veiliger én zuiniger. Lees ook onze bespaartips

Conclusie: Er zijn heel wat nieuwe warmtebronnen voor in huis. Systemen die duurzaam zijn en gebruik maken van gratis zon, wind en grondwater. Maar deze systemen zijn nog best wel prijzig. Als je er geld voor over hebt kan een nieuwe warmtebron absoluut aantrekkelijk zijn en zichzelf over een flink aantal jaren terugverdienen.