70 miljoen beschikbaar voor zelf opwekken duurzame energie

70 miljoen beschikbaar voor zelf opwekken duurzame energie

Er wordt volgend jaar 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor huishoudens en ondernemers die zelf duurzame energie willen opwekken, zo maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken onlangs bekend. Vanaf volgend jaar kunnen huishoudens die een zonneboiler, biomassaketel of warmtepomp aanschaffen hiervoor subsidie krijgen. Hoe deze subsidie aangevraagd moet worden en wat de voorwaarden hiervoor zijn, wordt later bekend gemaakt.

Stimulering Duurzame Energieproductie

Daarnaast wordt ook de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) verruimd voor bedrijven en (non-profit)instellingen. Het beschikbare bedrag gaat van 3,5 miljard euro naar 8 miljard euro. Deze subsidieregeling wordt bekostigd via een toeslag die alle energieverbruikers op hun energierekening betalen. Alle huishoudens betalen dus mee aan deze subsidieregeling, maar kunnen er geen gebruik van maken. Volgens minister Kamp is deze verruiming van het budget echter nodig om de doelen uit het Energieakkoord te halen. Daarin staat onder andere dat Nederland in 2020 14% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet putten.

De Vereniging Eigen Huis is blij met de subsidiepot van 70 miljoen euro voor huishoudens en ziet het als een goed begin. Omgerekend naar het aantal huishoudens gaat de bijdrage echter slechts om een paar tientjes, terwijl een warmtepomp enkele duizenden euro’s kost. De Vereniging zet dan ook haar vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregelen en vindt daarnaast dat het bedrag dat beschikbaar is gesteld voor huishoudens in schril contrast staat met de 8 miljard euro die bedrijven en instellingen tot hun beschikking krijgen.