9 eenvoudige maar efficiënte bespaartips voor in huis

9 eenvoudige maar efficiënte bespaartips voor in huis

We vinden het allemaal fijn als we een lagere energierekening hebben, maar toch willen we graag warm wonen. Daarom geven we je hier vijf eenvoudige, maar doeltreffende tips om je energierekening omlaag te brengen.

1. Verwarming
Het eerste waar men vaak aan denkt bij energieverbruik is de verwarming. Logisch, want dit is de grootste kostenpost op de rekening. De manier waarop je jouw huis warm houdt heeft grote invloed op de rekening. Zuiniger stoken is dus het devies. Dit doe je als volgt:

  • Een uur voor je vertrekt of gaat slapen draai je de thermostaat op 13 – 15 graden. Op deze manier koelt het niet te veel af en ‘s ochtends warmt het zonder veel extra energie weer op.
  • Gebruik een schoorsteenklep. Door de schoorsteen vertrekt veel warmte uit je huis, dus houd deze dicht met een klep. Vergeet hem niet weg te halen voor je de haard aansteekt.
  • Bekijk de opties voor betere isolatie van het huis en overweeg eventueel een zuinige verwarmingsinstallatie.

2. Verlichting
Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n veertig lampen. Hier is dus flink op te besparen:

  • Vervang gloeilampen of halogeenlampen door LED lampen of spaarlampen. Ze doen in kwaliteit niet voor elkaar onder.
  • Doe een lamp altijd uit, ook als je de ruimte maar even verlaat. Dit geldt voor alle lampen.
  • Plaats een schakelaar tussen het stopcontact en een dimmer. Deze gebruikt namelijk vaak ook energie als de lamp uit is. Wanneer je de dimmer nauwelijks gebruikt, neem dan gewoon een lamp met een lager wattage.

3. Koken
Koken doe je iedere dag. Daarom loont het ook de moeite hierbij rekening te houden met je energieverbruik. Op lange termijn bespaar je altijd geld met een koelkast of vriezer met een A-label. Andere tips voor koken:

  • Neem een pan die even groot is als je pit en doe niet te veel water in de pan. Maak ook zoveel mogelijk gebruik van deksels. Bij langdurig koken gebruik je bij voorkeur een snelkookpan.
  • Bewaar restanten van eten 2/3 dagen in de koelkast of anders in de vriezer. Tijdens het ontdooien leg je het in de koeling, zo wordt de kou weer gebruikt door de koeling.
  • Schakel de koeling uit wanneer je hem een tijd niet gebruikt, zoals tijdens vakanties.

Deze tips lijken eenvoudig en dat zijn ze ook. Als je ze allemaal volgt, zul je verschil merken op je energierekening!