Energierekening 50 euro lager in 2015

Energierekening 50 euro lager in 2015

Nederlandse huishoudens zijn dit jaar gemiddeld 50 euro minder kwijt aan hun energierekening dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Eerder voorspelde toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) al dat Nederlanders dit jaar zeker 25 euro minder zouden gaan betalen.  Met de huidige tarieven zal de jaarlijkse energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden uit komen op 1.771 euro.

De daling in kosten komt vooral door de gasprijs die flink gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Zo betaalde de consument in juli maar liefst 4,4% minder voor gas dan een jaar eerder. Daarnaast was de prijs van gas 8% lager dan vorig jaar en ook de prijs voor het transport van gas lag in juli 4% lager dan vorig jaar. De daling in de prijzen voor transport hebben vooral te maken met het besluit van de Autoriteit Consument en Markt om per januari 2015 de maximum tarieven voor het transport te verlagen. Dit besluit werd genomen nadat de Autoriteit Consument en Markt had berekend dat consumenten jarenlang te veel hadden betaald voor transportkosten.

Hoewel de gemiddelde energierekening in 2015 dus omlaag gaat ten opzichte van 2014, is energie in de afgelopen 5 jaar toch 9% duurder geworden. Dat is wel lager dan de gemiddelde inflatie in diezelfde periode, die op 11% ligt. Het grootste deel van de prijsstijging van energie is oorzaak van hogere belastingen. De bestaande belastingen werden ieder jaar verhoogd en daar kwam in 2013 nog eens een nieuwe heffing voor duurzame energie bij. In totaal bestaat het bedrag op de energierekening nu voor 40% uit belasting, vijf jaar geleden was dat nog 36%.

Energierekening 2015