Noord-Brabant moet in 2050 energieneutraal zijn

Noord-Brabant moet in 2050 energieneutraal zijn

Alle 800.000 woningen in de provincie Noord-Brabant moeten in 2050 energieneutraal zijn, zo luidt de ambitieuze doelstelling van het provinciebestuur. In samenwerking met de 5 Brabantse steden (Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Breda en Helmond) werd deze doelstelling bekend gemaakt.

Met behulp van warmtepompen, superisolatie, zonnepanelen en andere innovatieve manieren om energie op te wekken, zouden Brabanders in de toekomst geen energiekosten meer hoeven te betalen. Wellicht is er zelfs de mogelijkheid om meer energie op te wekken dan nodig is, waardoor dit overschot aan energie verkocht kan worden.

De doelstellingen klinken bijzonder ambitieus, maar provinciebestuurder Johan van den Hout (SP) heeft alle vertrouwen in de haalbaarheid van het plan. Het is de bedoeling van dat overheid als ‘aanjager’ alle partijen bij elkaar brengt: bouwondernemingen, installateurs, banken, verzekeraars, gemeenten en woning- en energiecoöperaties moeten met elkaar om de tafel gaan om deze doelen te realiseren. “Er moet een loket komen waar iedere burger straks heel makkelijk offertes kan aanvragen voor een energieneutrale woning”, aldus Van den Hout. “Dan kan iedereen snel zien wat het kost, hoe het kan worden gefinancierd en wat de terugverdientijd is.”

Nul op de Meter

Met het programma ‘Nul op de Meter’ probeert de overheid het creëren van energieneutrale woningen al te stimuleren. Her er den verschijnen zulke huizen, maar ze zijn nog bijzonder schaars. Zo staat er in Tilburg één energieneutraal huis en telt ook Den Bosch er één. Volgens Van den Hout komt dat omdat de initiatieven nu nog te versnipperd zijn. De doelstelling is om voor 2021, dus binnen 6 jaar, al 40.000 huizen aan te pakken. Gemiddeld genomen komt dat neer op 50 huizen per dag.

Standaardisering

Daarnaast zullen 2 ambtenaren aan de slag gaan om alle partijen bijeen te brengen. Zij zullen de komende 2 jaar 1.000 verschillende huizen aanwijzen om energieneutraal te maken. Doel hiervan is om met behulp van de opgedane ervaring standaardisering en een steeds goedkopere productie te kunnen bewerkstelligen. Volgens Berend de Vries (D66), wethouder van Milieu in Tilburg, kost het nu nog 55.000 tot 60.000 euro om een woning energieneutraal te maken. Na de standaardisering en grootschalige productie is het de bedoeling dat dit bedrag wordt teruggedrongen naar 40.000 tot 45.000 euro of wellicht nog minder.

Voor de eerste 1.000 woningen heeft de provincie echter wel subsidie nodig. De provincie Brabant hoopt daarom dan ook te kunnen rekenen op fondsen vanuit de Europese Unie.