Scheiden? Zo maak je goede afspraken

Scheiden? Zo maak je goede afspraken

Uit angst voor een hoge restschuld of omdat het financieel niet haalbaar is, blijven mensen die willen scheiden soms toch bij elkaar. Nu het weer de goede kant op lijkt te gaan met de economie en de huizenmarkt weer langzaam uit een dal klimt, is dit voor sommige mensen het moment om een scheiding door te zetten. Wat zijn de gevolgen en welke hulpmiddelen kunnen je helpen bij een scheiding?

Gevolgen scheiding

Een echtscheiding heeft verschillende gevolgen. Jullie hadden samen een fijne plek gecreëerd waar je woonde. Een van beide zal verhuizen en de ander zal van dat plekje opnieuw een thuis moeten maken. Jullie moeten daarnaast bij de scheiding alle gezamenlijke bezittingen verdelen. Zo kan het zijn dat de bank met je ex-partner meegaat. Een deel van het interieur zul je dus opnieuw moeten aanschaffen en dat terwijl scheiden al niet goedkoop is. Jullie hebben namelijk een advocaat nodig en je maakt kosten bij de rechtbank. Om beide weer snel je leven op de rails te krijgen en een nieuw thuis te creëren (ook voor de kinderen!) is het belangrijk dat jullie samen goede afspraken maken.

via: settlement.nl

via: settlement.nl

Hulpmiddelen bij scheiden

Als jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken maken over de gezamenlijke bezittingen, partneralimentatie en de omgang met de kinderen. Als jullie het niet eens worden dan kan de scheiding wel eens heel lang gaan duren. Er zijn een aantal hulpmiddelen die het maken van afspraken makkelijker kunnen maken. Zo biedt de Raad voor Rechtsbijstand een rekenhulp om de kinderalimentatie te bepalen en een pensioencalculator helpt je bij de verdeling van het pensioen. Komen jullie er samen vervolgens niet uit dan is mediation een goed hulpmiddel. Een echtscheidingsmediator is een onafhankelijke derde die jullie kan helpen bij het maken van afspraken. Het doel is dat er een plan komt waar jullie  beide tevreden mee zijn. Er wordt dus met beide partners rekening gehouden, in tegenstelling tot de rechtbank. Mediation is daarnaast goedkoper dan een procedure bij de rechtbank.

Zodra jullie afspraken hebben gemaakt, hebben jullie slechts één advocaat nodig voor het aanvragen van de scheiding bij de rechter. Binnen 6 weken doet de rechter vervolgens een uitspraak en kunnen jullie je leven inrichten naar deze nieuwe situatie.