Wat weten we eigenlijk van vloerisolatie?

Wat weten we eigenlijk van vloerisolatie?

Als we het hebben over mogelijkheden om energie te besparen in huis, is vloerisolatie vaak niet het eerste waar je aan denkt. Het klinkt alleen al als een flinke besteding en een hoop verbouwingsellende. Toch is een investering in vloerisolatie te vergelijken met het rendement van 8 procent rente op een spaarrekening, vertelt Milieu Centraal ons. En vooral als je bedenkt dat veel spaarrentes van banken op dit moment niet boven de 1 procent uitkomen, is dat nogal wat. Wat kunnen we leren we over vloer- en bodemisolatie?

Huizen met vloerisolatie – en dan hebben we het meestal over de isolatie van de vloer van de begane grond – verliezen minder warmte en worden gelijkmatiger warm. Bovendien is een goed geïsoleerde vloer in de winter natuurlijk veel fijner voor je voeten. Resultaat is dat de verwarming minder hoog hoeft, en je op jaarbasis gemiddeld 325 m3 minder gas verbruikt: een besparing van zo’n 200 euro.

’s Winters lekker warm, ook op je sokken

vloerisolatie sokkenBij het isoleren van de vloer onderscheiden we twee vormen: benedenvloers en bovenvloers isoleren. Benedenvloers betekent dat de onderkant van de vloer bedekt wordt met isolatiemateriaal. Dit wordt toegepast bij huizen met een kruipruimte. De kou uit de kruipruimte krijgt dan niet meer de kans om in de vloer te trekken en zo de warmte uit het rest van het huis te halen. Bovenvloerse isolatie vindt, zoals de naam impliceert, plaats aan de bovenkant van de vloer. Dit gebeurt in huizen die geen kruipruimte hebben. Een isolerend ondertapijt of een dekvloer zorgt dan voor de vloerisolatie. Welke vorm en welk materiaal geschikt is voor jouw huis hangt af van het bouwjaar, het soort huis, de vochtigheid in het huis en de oppervlakte/aanwezigheid van de kruipruimte. Bij Milieu Centraal krijg je hierover advies op maat.

Hoe duur is vloerisolatie?

Voor het isoleren van je huis kun je, net als voor andere energiebesparende maatregelen, subsidie ontvangen van de overheid. Als de woning minstens twee jaar oud is, kun je een verlaagd btw-tarief aanvragen.

Ga bij de Rijksoverheid en Milieu Centraal na welke vloerisolatie past bij jouw woning. Zorg er vervolgens voor dat je bij verschillende aanbieders offertes aanvraagt, zodat je precies weet welke kosten voor vloerisolatie redelijk zijn. Gemiddeld gezien kun je voor het isoleren rekenen op ongeveer 30 euro per m2, exclusief te ontvangen subsidie en gereduceerd btw-tarief.

Past vloerisolatie bij ons huis?

Het aanbrengen van vloerisolatie betekent dat je de verwarming lager kunt zetten, en dat je – zelfs als je op je sokken loopt – in de winter minder aandrang hebt om te stoken. Bovendien horen we vaak dat mensen ’s avonds in een warm huis thuiskomen, zelfs als de verwarming heel de dag op 18 °C heeft gestaan. De warmte blijft dus inderdaad een stuk beter in je huis hangen. Op deze manier heeft vloerisolatie niet alleen een positief effect op de energierekening, maar ook op het comfort van je huis. Ben je bang dat jullie lang in een verbouwing zitten? Ook dat hoeft eigenlijk niet. Vaak is de klus al binnen een dag geklaard.

Vloerisolatie is niet de enige manier om energie te besparen, en daarmee ook niet de enige energiebesparende maatregel waarvoor je subsidie kunt ontvangen. Kijk op Energiesubsidiewijzer voor de voordelen van deze en andere maatregelen.

Bekijk hier het filmpje over vloerisolatie van Milieu Centraal: