Welke gevolgen heeft een scheiding voor de hypotheek of het huurhuis?

Welke gevolgen heeft een scheiding voor de hypotheek of het huurhuis?

Als je gaat scheiden, komen er veel verschillende (financiële) dingen op je af. Hoe gaan jullie de inboedel verdelen? Hoe zit het met de belastingaangifte? Hoe wordt het pensioen later verdeeld? En, waar we ons in dit artikel op richten, hoe zit het met de hypotheek of de verdeling van een huurhuis? We schreven eerder al over de afspraken die je moet maken als je uit elkaar gaat. Met betrekking tot je woning, komt hier een aantal dingen bij kijken. Hoe het huis verdeeld wordt hangt af van de manier waarop je getrouwd bent en de manier waarop je bij het (huur)huis betrokken bent. huis-verdelenscheiden-600x210

Een koophuis

Wie mag er bij scheiding in de koopwoning blijven wonen? Dat hangt in eerste instantie af van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Als jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, dan is in deze akte vastgelegd van wie het huis is. Als het huis van jullie beiden is, dan zal de hypotheek verdeeld worden zoals vastgelegd of (als het niet is vastgelegd) gelijkwaardig. Ook bij een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt de hypotheek gelijkwaardig verdeeld. Dit betekent dat uit een taxatierapport moet blijken hoeveel het huis waard is, en op hoeveel geld jullie dus allebei recht hebben. Of, in een erger geval, hoeveel schuld jullie er allebei aan overhouden. Als een van jullie in het huis wil blijven wonen, dan zal deze persoon de hypotheek moeten overnemen.

Een huurhuis

Wie mag er bij scheiding in de huurwoning blijven wonen? Dat is aan jullie om te bepalen, of je nu getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op grond van huwelijkse voorwaarden. Als echtgenoot of echtgenote ben je namelijk automatisch medehuurder, en dan maakt het niet uit wie het huurcontract getekend heeft of wie er als eerste in het huis woonde. Als je er met je ex-partner niet uitkomt wie er in het huis mag blijven wonen, dan kunnen jullie een scheidingsbemiddelaar inschakelen. Deze zal zonder partij te kiezen samen met jullie tot een compromis proberen te komen, en misschien besluiten jullie wel om allebei het huis te verlaten. Komen jullie er ook met een bemiddelaar niet uit? Dan is het tijd om de zaak aan een rechter voor te leggen. Deze zal op basis van een belangenafweging beslissen naar wie het huis gaat. Als er kinderen in het spel zijn, is de kans groot dat het huis gaat naar degene die het grootste deel van de opvoeding op zich neemt. Er komt dus veel geregel kijken bij het verlaten van het (huur)huis dat jullie altijd samen bewoond hebben. Als je slim bent hou je hier rekening mee voordat je een woning betrekt, zodat, mocht het allemaal anders aflopen dan gepland, jullie niet voor verrassingen komen te staan.